Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.10.2006, Jan Vítek, aktualita
Firma Kyocera včera oznámila, že dosáhla světového rekordu v podobě 18,5% efektivnosti získávání energie z 150x150mm multikrystalických křemíkových solárních článků. Jde tak o další stanovený rekord této společnosti - předchozí byly 14.5%...
Jan Pohan | 17.10.200617:21
Ja se musim smat, jak snadne je vytvorit tzv. Urban legend a za chvili tomu kazdy veri a zminuji to i autori prestiznich IT webu. V pripade fotovoltaiky je to predstava, ze je na jejich vyrobu potreba vice energie, nez kolik jich za svoji zivotnost vyrobi. Ano, to platilo pred 20ti lety u clanku s ­"vysokou­" ­(tehdy­) ucinnosti pro kosmicke lety, dnesni clanek pokryje energeticke naroky vyroby asi po roce provozu a dalsich cca 15 az 20 let ma pred sebou. Ale fama vznikla z puvodne pravdive lec relativni informace zije dal, svym vlastnim nekonecnym zivotem..
Odpovědět0  0
gro | 18.10.20060:29
A není tohle další měšťácká legenda ? Já teda ještě souhrnný detailní rozbor ze všech fází výroby nikde nikdy neviděl.
Odpovědět0  0
Jan Pohan | 18.10.200617:35
No a reknete mi, u ceho jste to kdy videl ;­-­). Ano, to zahrnuje energie od nafty do rypadla tezebni spolecnosti az po vyrobu clanku.
Odpovědět0  0
gro | 18.10.200618:06
Já tady ale nikomu netvrdím že je to tak či onak, když to budu tvrdit tak je dobrý si pro případ nařčení že kecám připravit ten rozbor, máte ho ? zvlášť když tvrdíte že ta výroba tak energeticky náročná není a bagatelizuje tak možný energetický kolaps ­(pokud by se S.článků začlo používat masově­), tady končí sranda. Nyní se to totiž nemůže poznat, dokud používáme energii ­"zadarmo­" ­(nemyslím finančně ale ve smylu nejdřív musím energii vložit abych získal větší ­[jako u tepelného čerpadla například­]­) tzn. vytáhneme ji hotovou ve formě uhlí ropy a plynu ­(to jsou nyní primární zdroje­). Jednou to bude jinak a pak může jít opravdu do tuhého ­- pokud se ukáže že výroba článků sežere víc energie než ty články potom vyrobí. Jednalo by se defacto o zvláštní formu učinnostně­-nekvalitní ­"barerie­".
Odpovědět0  0
Invin (35) | 17.10.20067:21
Jen tak dal...tomuto fandim ­- 6­" wafer :­) BTW jsou i dalsi materialy, ze kterych se v dnesni dobe vyrabi sol. clanky napr. Amorfni­/Mono c­-Si, ribbor Si, CdTe a CIGS. Ale maji jen cca 8% podil na trhu. Skoda ze Arsenid Galia ­(GaAs­) je tak drahy a tezky...tam je bezne dosahuje 20% a v lab. podminkach 30% ­- slouzi hlavne pro kosmicke ucely ­(vyssi odolnost kosmickemu zareni a lepsi tepel. pracovni podminky nez Si. Ale budoucnost je stejne v plastickych clancich.
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 17.10.20068:35
tak tak, až budou solární články ve formě samolepek, bude to paráda. U zařízení s nízkou spotřebou by v podstatě mohly baterie téměř zmizet, pouze by se využívaly jako vyrovnávací a záložní. V případě levné výroby jsem i pro střešní krytinu... Těším se na tu dobu.
Odpovědět0  0
gro | 18.10.20060:23
Větší sranda by se užila kdyby se přišlo na něco ­(gene modifikace ?­) ... jak z rostlin získávat elektrolyt který by se ­(nabitý procesem růstu­) dal dle libosti skladovat a převážet, po použití=vybití by se použil jako nezávadné hnojivo. To je moje přestava budoucnosti. ­(i proto že z velké plochy pole se dá získat celkově víc energie a jde o uzavřený cyklus, narozdíl od umělých chemikálií a kompozitních konstrukcí náročných na vyrobení a obnovu ­- biomateriál stačí udělat jednou a dál se množí sám)
Odpovědět0  0
shinigami (76) | 17.10.200610:41
Taky bych to tak videl, barvivove clanky pripadne pouziti kvantovych tecek vypadaji vyrazne zajimaveji nez kremikove, daly by se vyrabet v plachtach, levneji a teoretickou ucinnost maji taky vyrazne vyssi.

Pak jeste poradne ultrakondenzatory na skladovani stavy a kompenzovani dob bez slunicka a budem za vodou;)
Odpovědět0  0
losna | 17.10.200617:39
Pokud vas to zajima, byla objevena technologie vyuziti fotonu s delsi vlnovou delkou pro fotovoltaiku, dosud nevyuzitelne spektrum zareni, viz: http:­/­/www.osel.cz­/index.php?obsah=6&ok=1&clanek=2167.
Ja vidim problem fotoclanku spis v zivotnosti, nez ucinnosti. Misto auta bych si koupil fotovoltaiku na strechu, kdyby to pokrylo veskerou moji spotrebu energie na cely zivot.. ale za cenu 400kkc si poridite neco, co dava za 15 let 65% vykonu a za 20 let to jde do srotu.
Odpovědět0  0
Invin (35) | 17.10.200618:40
Zivotnost uz taky neni spatna v dnesni dobe 20+ let, zahranicni vyrobci dokonce garantuji 30let s moznym snizenim vykonu clanku o 10%. navratnost uz se pomalu stahuje kolem +­-10let...drive 20 a vice. Treba za 400kKc se da koupit all­-in­-one system od Solartecu s prumernym rocnim vykonem 1.7MWh, coz na pokryti domacnosti staci. BTW co se stane s autem za 400kKc za 40let ?:­) Utopite v tom dalsich 3x 400 tisic, ne­-li vice za dalsi 3 nove, protoze zivotni moralka auta je mnohem nizsi. PS: odkup solarni energie do VN rozvodu je celkem slusne placen a je to ekologicke ;­) Takze postavit elektratnu jak maji sousede v nemecku a business muze slusne vydelavat k tomu vysoke dotace od EU ;)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.